Till Riksförbundet
Gå till distrikt

Klippudden

Ovan den branta stranden på Klippudden öster om Hinsnorets station stod tidigare en stor sommarvilla som brann och ersattes av en ny stor byggnad. Platsen kallas Klippudden och är väl känd bland äldre falubor. Om denna plats kan följande berättas.

 

Sommarvillan

Åren 1904 – 1906 uppfördes en gigantisk sommarvilla på en brant strand med utsikt över sjön Runn. Villan som gavs namnet Klippudden byggdes på initiativ av bergsingenjören och disponenten vid Domnarvets järnverk, Lorentz Ludvig Zethelius (1855-1907).

 

Branden

Efter Zethelius död rymde villan en fabrik för tillverkning av leksaksdockor i celluloid. Efter 2:a världskriget användes villan som internatskola under ledning av rektor Kaj Truedsson. Huset eldhärjades svårt 1960 och stod obebott i flera år.

Den ursprungliga byggnaden när branden precis är igång

 

Ny byggnad uppstår

På samma plats uppfördes 1966 en fritidsgård för pappersarbetarna vid Kvarnsvedens pappersbruk, Pappers avdelning 50, som förvärvat fastigheten.

Några år efter branden restes denna byggnad på den gamla grunden

 

År 1988 hade stället sålts och anläggningen byggdes om till restaurang med anknytning till båtlivet på Runn. Restaurangen avvecklades några år senare varefter Klippudden har varit privatbostad.

Karta här: Här!

Fler bilder från branden Lågor som växer…

 

Förtvivlade damer…

 

Branden bekämpas

 

Vy från stranden